Vi har gemensam vårdnad, kan jag ändra barnets efternamn?

Hej,

Jag och min fru har gemensam vårdnad för vår dotter som är sju år gammal och hon har idag min frus efternamn. Jag skulle vilja att min fru och vår dotter lägger till mitt efternamn. Min fru vägrar skriva på ändring av efternamn, både för sig själv och för vår dotter. Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Beträffande vuxna människor är det upp till var och en att ansöka om att byta/lägga till ett namn. Det finns inga juridiska åtgärder att vidta för att ändra en annan individs efternamn.

Gällande barn över vilka två föräldrar har gemensam vårdnad krävs båda vårdnadshavarnas samtycke för att byta/lägga till ett efternamn. Kan man inte nå en överenskommelse har man möjlighet att pröva frågan om vårdnad i domstol. I det fall den som önskar ändra barnets efternamn är ensam vårdnadshavare krävs ändå den andra förälderns samtycke om barnet bär den förälderns efternamn. Domstolen kan i dessa fall pröva huruvida en namnändring är förenlig med barnets bästa och, om så är fallet, godkänna namnändringen även utan den andra förälderns samtycke. Reglerna om namnbyte går att finna i Lag (2016:1013) om personnamn.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.