Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Vi har separerat, kan jag få tillbaka mina arvspengar?

Hej,

När jag och mitt ex var gifta fick jag ett arv om några tiotusen. Nu har vi separerat och tills nyligen hade jag glömt bort arvspengarna. Kan jag få tillbaka dem? Mitt ex är såklart ovillig att betala mig och menar att jag måste kunna bevisa att pengarna bara var till mig. Jag har en kopia på arvet där endast mitt namn står angivet som mottagare men hon menar att det inte är tillräckligt.

Vad gäller? Är pengarna förlorade?

Hej och tack för din fråga,

En bodelning ska göras när ett äktenskap upplöses (9 kap. 1 § äktenskapsbalken, ÄktB). Det är makarnas giftorättsgods som ska ingå i bodelningen (10 kap. 1 § ÄktB). En makes egendom är giftorättsgods, såvida den inte utgör enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB).

Egendom som en make ärver och som enligt arvlåtarens testamente ska vara makens enskilda är enskild egendom (7 kap. 2 § första stycket 4 ÄktB). Egendom är också enskild om en make erhåller den genom testamente med villkoret att egendomen ska vara makens enskilda (7 kap. 2 § första stycket 3 ÄktB).

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online