Vi kommer inte överens om värdet på huset, vad kan vi göra?

Hej,

Jag och min sambo ska separera men kommer inte överens om värdet på vårt gemensamma radhus.

Jag har läst att man kan anlita ett par oberoende mäklare för att få ett marknadsvärde och sedan räkna ut snittet från dessa, eller låta ett par oberoende värderingsföretag värdera och sedan räkna ut snittet från dem. Jag har talat med några mäklare och de ser en möjlighet att sälja vårt hus till ett betydligt högre pris än vad banken värderade.

Kan en bouppteckningsman tvinga oss att välja någon metod?

Hej och tack för din fråga,

Vid en bodelning står det er fritt att komma överens om vilket värde eller vilken värderingsmetod ni vill använda på den gemensamma bostaden. Är man inte överens bör bostadens värde följa marknadsvärdet.

I det fall samborna inte kan komma överens blir det ytterst en bodelningsförrättare som fattar beslut om värderingen. Ansökan om bodelningsförrättare skickas in till tingsrätten.

Jag skulle råda dig att kontakta en jurist för att få en konsultation med mer detaljerad rådgivning. Denna kan också biträda dig genom bodelningen och bevaka din rätt vid en eventuell tvist.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.