fbpx

Vi kommer inte överens om värdet på huset, vad kan vi göra?

Hej,

Jag och min sambo ska separera men kommer inte överens om värdet på vårt gemensamma radhus.

Jag har läst att man kan anlita ett par oberoende mäklare för att få ett marknadsvärde och sedan räkna ut snittet från dessa, eller låta ett par oberoende värderingsföretag värdera och sedan räkna ut snittet från dem. Jag har talat med några mäklare och de ser en möjlighet att sälja vårt hus till ett betydligt högre pris än vad banken värderade.

Kan en bouppteckningsman tvinga oss att välja någon metod?

Hej och tack för din fråga.

Vid en bodelning står det er fritt att komma överens om vilket värde eller vilken värderingsmetod ni vill använda på den gemensamma bostaden. Är man inte överens bör bostadens värde följa marknadsvärdet.

I det fall samborna inte kan komma överens blir det ytterst en bodelningsförrättare som fattar beslut om värderingen. Ansökan om bodelningsförrättare skickas in till tingsrätten.

Jag skulle råda dig att kontakta en jurist för att få en konsultation med mer detaljerad rådgivning. Denna kan också biträda dig genom bodelningen och bevaka din rätt vid en eventuell tvist.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas