Vi vill ärva varandra utan att gifta oss, hur ska vi göra?

Hej,

Jag och min sambo har varit ihop i flera år och väntar nu vårt första barn. Vi vill inte gifta oss men vill ändå säkerställa att vi ärver varandra. Vad behöver vi tänka på för att det ska bli så och vad kan vi göra? Hur blir det med huset och sommarstugan som vi äger gemensamt?

Hej och tack för din fråga.

Precis som du antyder, ärver ni inte varandra som sambor till skillnad från de som gifter sig. Då ni lever som sambor och kommer att ha barn tillsammans, är det ert barn som ärver halva huset om en av er går bort. Detsamma gäller sommarstugan. Eftersom ni vill undvika detta, behöver ni upprätta ett testamente i vilket ni tydligt klargör att ni vill ärva varandra. Det är en del formella krav som måste vara uppfyllda för att ett testamente ska vara giltigt. Det bör här förtydligas att eventuella barn har rätt att få ut sina laglotter även om ni som sambor har testamenterat all egendom till varandra.

Om ni separerar, är det däremot fortfarande sambolagen som gäller. Det innebär att det endast är bostad och bohag som anskaffats för gemensamt bruk som omfattas av en eventuell bodelning. Vad beträffar sommarstugan gäller lagen om samäganderätt och är det så att man inte kan enas om ägandeförhållandena, kan man hos tingsrätten ansöka om god man som säljer den på offentlig auktion. Sommarstugan kommer då att säljas till högstbjudande, vilket betyder att både du och din sambo kan lägga bud på den.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om samboavtal.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.