fbpx

Vi vill ärva varandra utan att gifta oss, hur ska vi göra?

Hej,

Jag och min sambo har varit ihop i flera år och väntar nu vårt första barn. Vi vill inte gifta oss men vill ändå säkerställa att vi ärver varandra. Vad behöver vi tänka på för att det ska bli så och vad kan vi göra? Hur blir det med huset och sommarstugan som vi äger gemensamt?

Hej och tack för din fråga.

Precis som du antyder, ärver ni inte varandra som sambor till skillnad från de som gifter sig. Då ni lever som sambor och kommer att ha barn tillsammans, är det ert barn som ärver halva huset om en av er går bort. Detsamma gäller sommarstugan. Eftersom ni vill undvika detta, behöver ni upprätta ett testamente i vilket ni tydligt klargör att ni vill ärva varandra. Det är en del formella krav som måste vara uppfyllda för att ett testamente ska vara giltigt. Det bör här förtydligas att eventuella barn har rätt att få ut sina laglotter även om ni som sambor har testamenterat all egendom till varandra.

Om ni separerar, är det däremot fortfarande sambolagen som gäller. Det innebär att det endast är bostad och bohag som anskaffats för gemensamt bruk som omfattas av en eventuell bodelning. Vad beträffar sommarstugan gäller lagen om samäganderätt och är det så att man inte kan enas om ägandeförhållandena, kan man hos tingsrätten ansöka om god man som säljer den på offentlig auktion. Sommarstugan kommer då att säljas till högstbjudande, vilket betyder att både du och din sambo kan lägga bud på den.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas