Vilka fördelar finns det med en framtidsfullmakt jämfört med en god man?

Hej,

Min mamma är på ålderns höst. Hon har successivt blivit allt sämre i sitt mående. Fysiskt mår hon bra men psykiskt börjar hon att dala. Jag har varit i kontakt med en väninna vars dotter jobbar som jurist. Väninnans dotter hade rekommenderat min väninna att skriva en framtidsfullmakt istället för att få en god man om väninnan skulle få problem med sin beslutsförmåga.

Vad finns det för fördelar med en framtidsfullmakt istället för en god man?

Hej och tack för din fråga,

Ett traditionellt ställföreträdarskap är samhällets skyddsnät som erbjuder människor som inte längre har förmåga att sköta sina angelägenheter. Överförmyndaren har då ansvaret att utse en ställföreträdare till denne. Beroende på personens behov så finns det möjlighet att få en god man eller förvaltare.[1]

En annan form av ställföreträdarskap för vuxna, ett alternativ till god man och förvaltare, är en framtidsfullmakt. Med en framtidsfullmakt ges man möjlighet att bestämma av vem och hur ens angelägenheter ska skötas, när man inte längre har sådan förmåga. Med en framtidsfullmakt blir ens ekonomiska och personliga angelägenheter inte föremål för insyn och kontroll från samhällets sida. Framtidsfullmakter stärker den enskildes självbestämmande genom att förbättra möjligheterna att planera framtiden och bibehålla kontrollen över betydelsefulla frågor.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 11 kap. 4 § och 7 § FB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.