Vilka rättigheter har jag gällande information om min beslagtagna bil?

Hej,

Min bil har blivit beslagtagen av polisen. Jag har inte fått någon information gällandet det. Polisen nämnde att bilen är med i en förundersökning avseende brott.

Vilken typ av information har jag rätt till angående varför bilen är beslagtagen?

Hej och tack för din fråga,

Polis får enligt 27 kap. 1 § Rättegångsbalken (RB) beslagta ett föremål som kan ha betydelse för utredning av brott. Det spelar ingen roll vem som är ägare till egendomen, polis kan beslagta annans egendom än just den misstänktes. Det behöver alltså inte vara den som äger föremålet som är misstänkt för något brott, utan det kan vara dennes sambo eller liknande.

Medan förundersökning om brott pågår föreligger det förundersökningssekretess och polisen får inte delge någon information om brottet som utreds.

Ett föremål hålls i beslag så länge det behövs för utredningen, det finns alltså inte någon direkt tidsgräns. Om det inte längre finns skäl för beslag ska beslaget däremot omedelbart hävas, det är när förundersökningsledaren anser att den tekniska undersökningen och bevisupptagen från bilen är klar.

Man har som ägare till ett föremål, som blivit drabbad av tvångsmedel, rätt att få saken prövad av domstol enligt 27 kap. 6 § RB.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.