Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Vilka regler gäller för handelsbolag?

Datum: 26/04/2023

Hej,

Vad blir konsekvensen av att bolagsmännen inte registrerar sitt handelsbolag?

Hej och tack för din fråga!

För att skapa ett handelsbolag ställs det upp två kriterier i lagen om handelsbolag och enkla bolag (1 kap. 1 §). Det krävs att två eller fler personer har ett avtal om att utöva näringsverksamhet gemensamt och det krävs registrering. För att skapa en juridisk person i form av ett handelsbolag som kan få juridiska rättigheter och plikter och äga tillgångar krävs alltså registrering.

Om två eller fler personer har avtalat om att driva ett bolag tillsammans utan att registrera det föreligger istället ett enkelt bolag (1 kap. 3 §). Ett enkelt bolag är inte en juridisk person med egna rättigheter och skyldigheter. Det kan inte heller äga tillgångar. Istället är det de individuella bolagsmännen som själva äger tillgångarna, drar på sig skulder, gör förtjänster etc. i förhållande till sin andel i bolaget och det inbördes avtalet.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.