Vilket ansvar har bostadsrättsföreningen vid inbrott?

Hej,

Jag bor i en bostadsrätt som hade inbrott i höstas. Nu har jag fått räkning för reparationerna för dörren som skadades i samband med inbrottet. Vad har min bostadsrättsförening för ansvar?

Hej och tack för din fråga,

Vem som ansvarar för att ersätta skador i samband med inbrott avgörs i föreningens stadgar.[1] I stadgarna bör det stå om det är föreningen eller du som innehavare som ansvarar för exempelvis dörr och fönster. Vanligtvis ses dock utsidan av fönster och dörrar höra till föreningens ansvarsområde. Om det enligt stadgarna istället visar sig vara ditt ansvar bör du kontakta ditt försäkringsbolag som i vissa fall kan täcka upp för skadan.

Det är bostadsrättsföreningen som ska tillhandahålla lägenheten i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen är fullt brukbar för att bo i vid tillträde.[2] Vidare är det bostadsrättsinnehavaren som på egen bekostnad ska hålla lägenheten i gott skick, om inte något annat bestämts i stadgarna.[3] Skulle skada bero på försummelse från föreningens sida, har bostadsrättsinnehavaren rätt till ersättning för bristen.[4] Är det däremot bostadsrättsinnehavaren som försummar sitt ansvar för lägenhetens skick och inte efter uppmaning avhjälper bristen, får föreningen avhjälpa bristen på bostadsrättsinnehavarens bekostnad.[5]

I detta fall avser det inbrott, och det handlar därför inte om försummelse från varken bostadsrättsinnehavaren eller bostadsrättsföreningen. Man bör således titta i föreningens stadgar för att hitta svar på vem som bär ansvaret.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 kap. 2 § Bostadsrättslagen (BrL)
[2] 7 kap. 1 § BrL
[3] 7 kap. 12 § BrL
[4] 7 kap. 2 § BrL
[5] 7 kap. 12a § BrL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.