Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vilket lands arvslag gäller för dansk medborgare bosatt i Sverige?

Datum: 03/12/2021

Hej,

Jag är en dansk medborgare som arbetar i Danmark men har bott i Sverige sedan flera år tillbaka. När jag går bort, är det svensk eller dansk arvslag som gäller?

 

Hej och tack för din fråga,

För frågan om lagval blir EU:s arvsförordning från 2012 gällande i samverkan med den svenska lagen (2015:417) om arv i internationella situationer. Danmark har egentligen valt att stå utanför EU-förordningen men i och med nordiska rättsliga samarbeten blir vissa regler även tillämpliga för nordiska länder, inklusive Danmark.

Huvudregeln i artikel 4 i arvsförordningen är att den avlidnes hemvist avgör vilket lands myndigheter, domstolar och i sin tur lagar som ska tillämpas. Undantaget är om det finns omständigheter som visar på att den avlidne har uppenbart närmare anknytning till ett annat land. I så fall kan det landets lag bli tillämplig enligt artikel 21.

En person får låta rätten till sitt arv i dess helhet styras av lagen i den stat där personen är medborgare vid tidpunkten för sitt val eller vid sin död. En person som är medborgare i flera länder får välja lagen i en av de stater i vilken personen är medborgare vid tidpunkten för sitt beslut eller vid sin död enligt artikel 22 förordningen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.