Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Till alla frågor Ställ en fråga

Vill att jag ska betala tillbaka ett lån som vi aldrig kommit överens om – måste jag anlita en advokat?

Min mammas fd man kräver nu att jag ska betala tillbaka mitt körkort på 22.000 som han betalade för 15 år sedan. Han säger att det är ett lån fast vi aldrig har kommit överens om det. Jag har bestridit detta men det ska nu till tingsrätten. Måste jag kontakta en advokat för detta?

Hej och tack för din fråga,

Eftersom tvisten rör ett belopp som understiger ett halvt basbelopp (22 400 kr) utgör tvisten ett FT-mål. För FT-mål (tidigare kallad ”småmål”) gäller särskilda regler gällande rättens domförhet, men framförallt gällande rättegångskostnaderna. I vanliga tvistemål måste den förlorande parten som regel stå för både sina egna, samt motpartens rättgångskostnader. I FT-mål är däremot den ersättning den vinnande parten kan få begränsad.

I ditt fall innebär detta således att du riskerar att själv behöva stå för en stor del av dina advokatkostnader även om du skulle vinna målet om du väljer att anlita en advokat. Liksom i vilket tvistemål som helst kan du därför välja huruvida du vill anlita ombud eller inte.

Slutligen bör det påpekas att den allmänna preskiptionstiden på fordringar är 10 år. Har således inget preskriptionsavbrott skett senast 10 år efter att den påstådda skulden uppstod (t ex genom att du har erkänt skulden, din mammas fd man på något sätt har påmint dig om skulden eller ansökt om verkställighet hos Kronofogdsmyndigheten) är skulden preskiberad. Det bör även tilläggas att det ligger på din mammas fd man att bevisa att preskriptionsavbrott har skett, samt att bevisa att skulden existerat överhuvudtaget.

Vänliga hälsningar,
Advokatbyrå Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online