Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vill gifta mig med min pojkvän som är asylsökande i Tyskland – vad är det som krävs?

Datum: 30/11/2021

Hej,

Jag är svensk medborgare och min pojkvän är asylsökande i Tyskland. Vi planerar att gifta oss. Hur det går det till, vart vi kan gifta oss och vad som krävs?

Tack på förhand!

Hej och tack för din fråga,

Ni kan gifta er i Sverige även om din pojkvän är asylsökande i Tyskland, så länge kraven i Äktenskapsbalken är uppfyllda. Exempelvis måste en s.k. hindersprövning göras av skatteverket innan ett äktenskap kan ingås. Om din pojkvän inte är folkbokförd i Sverige kan det komma att krävas ytterligare intyg på att han är behörig att ingå äktenskap. I utlandet kan du gifta dig inför antingen en svensk eller en utländsk myndighet. Efter vigseln ska ett intyg uppvisas för Skatteverket om att vigseln har ägt rum. Om Skatteverket bedömer att vigseln är giltig i Sverige registreras den i folkbokföringen. Om du har gift dig i utlandet med en person som aldrig varit folkbokförd kan det vara bra om du även visar upp en kopia av din makes pass för Skatteverket.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.