Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Vill överklaga rättens dom om när jag får träffa min dotter, hur går jag tillväga?

Datum: 02/03/2017

Hej,

Jag har varit på en muntlig förhandling ang. vårdnaden om min dotter där vi inte kom överens om något. Tillsvidare bestämde rätten att ändra den helg som min dotter ska bo hos mig, så att hon inte kan träffa sina andra syskon. Vi ska överklaga men min advokat tror inte att det är lönt. Funderar på att byta advokat men vet inte riktigt vad som bli bäst. Min dotters mamma har brister i sin omvårdnad, men det är väldigt svårt att bevisa förutom de bvc-besök som hon inte sköter. Hur går jag tillväga och vad har jag för möjligheter?

Hej och tack för din fråga,

Om det är så att du har fått en dom från tingsrätten så kan den överklagas till hovrätten. För att hovrätten ska pröva målet krävs att prövningstillstånd har beviljats. Det kan ske t.ex. om det finns anledning att betvivla riktigheten av det som tingsrätten har kommit fram till.

Av din fråga framgår inte huruvida du har varit på en huvudförhandling eller en muntlig förberedelse. Detta kan påverka möjligheterna att få prövningstillstånd i hovrätten eftersom det efter en muntlig förberedelse många gånger bara fattas ett interimistiskt beslut. Att beslutet är interimistiskt innebär att det är tillfälligt och endast gäller tills ni kommer överens om något annat eller domstolen avkunnar dom i målet.

Dina möjligheter att byta ombud beror på omständigheterna i ditt fall. Om du har beviljats rättshjälp så krävs det särskilda skäl för att du ska få byta ombud. Det brukar oftast inte vara något problem i vårdnadstvister eftersom det är viktigt att ombudet och klienten är överens om hur tvisten ska drivas. Har du inte blivit beviljad rättshjälp bestämmer du själv om du vill byta advokat. Vid ett eventuellt byte av advokat är det viktigt att du tänker på att den nya advokaten troligtvis kommer behöva lägga en del tid på att läsa in sig i ärendet.

Om du inte har rättshjälp utan istället använt dig av rättsskyddet i din hemförsäkring kan situationen uppstå då rättsskyddet inte täcker hela ombudskostnaden vid ett byte av ombudskostnaden.

Innan du bestämmer dig för att byta ombud råder jag dig att än en gång försöka diskutera din inställning till överklagandet med ditt nuvarande ombud för att höra hur denne resonerar i frågan.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.