fbpx
Studentnotarie arbetar vid en dator

Livet som studentnotarie på Z & Co

— Det är extremt värdefullt att få arbeta med juridiska frågor redan under studietiden

Victoria Ek är inne på sin åttonde av nio terminer på juristprogrammet vid Göteborgs universitet och sedan januari 2021 jobbar hon extra som studentnotarie på Zeijersborger & Co. Nu ser hon fram emot att få känna på hur det är att arbeta med juridik på riktigt.

— I skolan lär vi oss om juridik men bara på ett teoretiskt plan. I vår utbildningsplan finns ingen praktik, vilket är något jag gärna hade haft. Därför tog jag saken i egna händer och sökte tjänsten som studentnotarie på Zeijersborger & Co.

Under sin studietid har Victoria stött på Zeijersborger & Co vid flera tillfällen, vilket väckte ett intresse för att jobba på byrån.

 

— Under termin ett fick min klass gå på besök på Zeijersborgers kontor i Göteborg. Redan då fick jag ett bra intryck och kände att det här kan vara min framtida arbetsplats. Därefter har jag stött på byrån på olika mässor. Nu när jag närmar mig examen kände jag att det var dags att börja jobba lite extra, och då var det Zeijersborger & Co jag ville vara på.

 

Att prova på livet på byrå redan under studietiden ger erfarenhet och ser bra ut på CV:t. Detta är något som Victoria håller med om.

— Det är extremt värdefullt att få arbeta med juridiska frågor redan under studietiden och att få en uppfattning om vilka problem folk har på riktigt. På Zeijersborger & Co får jag behandla riktiga case, inte bara tentafrågor. Jag får en inblick i hur det är att jobba på byrå och jag får delta i olika typer av utbildningar. Det ger mig en väldigt bra förberedelse inför arbetslivet.

Som studentnotarie får Victoria jobba med olika uppgifter och områden. Hon kan själv lägga upp sina arbetstider och anpassa sina timmar efter belastningen i skolan.

 

— Inför varje tillfälle får jag ett mail med en priolista över saker som behöver göras. Annars lägger jag upp arbetsdagen själv. Ofta jobbar jag med Fråga Advokaten där jag besvarar frågor som privatpersoner skickat in till byrån. Jag sitter också med utbildningsmaterial i form av handböcker och skriver manus. Jag får själv styra över mina timmar varje vecka, så under tentaperioder kan jag jobba mindre.

 

I sin roll som studentnotarie har Victoria möjlighet att sköta allt jobb hemifrån. Hon längtar dock efter att få träffa sina kollegor.

— Nu under Corona så jobbar jag hemifrån, vilket fungerar bra. Kontakten med mina kollegor sker oftast via mail men även videosamtal. Då får jag möjlighet att prata med andra studentnotarier också. Jag har fått besöka kontoret vid något tillfälle, vilket var jätteroligt! Jag längtar efter att träffa mina kollegor mer, så jag hoppas att jag får möjlighet att göra det framöver.

Hon har alltid brunnit för juridiken och vill sätta människor i fokus.

 

— Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad av rättvisa, alltså vad som är rätt och fel. När jag blev äldre och det blev dags att välja en utbildning tyckte jag att juridik lät svårt, vilket gjorde det intressant. Jag har alltid gillat utmaningar!

 

Victoria är driven och har höga ambitioner. Efter examen hoppas hon på att få jobba vidare på Zeijerborger & Co.

— Jag vill gärna arbeta som biträdande jurist på Zeijerborger & Co när jag är klar med min utbildning. Då vill jag vill fokusera på humanjuridik, allra helst på straffrätt och brottmål.

Har du frågor kring studier, rekrytering och karriär? Då är du välkommen att ställa dem i vår studentgrupp på Facebook.

Behöver du ett ombud?

Vill du veta om ditt ärende går att driva på juridisk väg? Ring oss och boka en kostnadsfri telefonrådgivning.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas