Tillbaka

Personalchefen tipsar – så blir du uttagen till intervju

13 februari

Visste du att var femte intervju hos oss leder till en anställning? Men hur ökar du dina chanser att ta dig hela vägen till intervjustolen? Vi ställde några frågor till Kristian Holm som är ansvarig för rekryteringar på Zeijersborger & Co och bad honom ge sina bästa tips.

– Ungefär var tionde seriös ansökan leder till en intervju och var femte intervju leder till en anställning. Det betyder att chanserna till jobb hos oss är ganska goda, säger Kristian Holm som sedan några år tillbaka ansvarar för rekryteringsprocessen på byrån.

– Jag blir alltid förväntansfull när vi får in ansökningar och ser alla som potentiella nya medarbetare innan jag har gått igenom handlingarna, säger Kristian.

Först görs alltid en snabbgallring. Ansökningar som inte är kompletta sorterar Kristian bort direkt, oavsett meriter. En seriös kandidat anstränger sig för att få med de handlingar som efterfrågas i annonsen. Därefter läser Kristian det personliga brevet, cv och tittar slutligen på betyg – alltid i den ordningen.

– Om jag inte känner att det personliga brevet fungerar går jag sällan vidare till cv och betygen.

Kvarvarande kandidater läggs sedan i två högar, en för ”intressanta” och en för ”kanske”. Efter att ha gått igenom högarna ett par gånger bestäms slutligen vilka som bjuds in till en första intervju.

Keep it simple – här är Kristians 5 bästa tips för att bli uttagen till intervju:

1. Lägg tid på ditt personliga brev. Stava rätt, undvik superlativ, krångligt språk och berätta varför du passar för tjänsten utan att skryta. Och glöm inte att ändra brevet när du skickar till olika arbetsgivare ”Jag har alltid drömt om att jobba på Försäkringskassan!” är självmål när man söker till en advokatbyrå.

2. Om du skickar med foto på dig själv så ska det vara neutralt. Lättklätt, partykort och kort med barn och husdjur ger fel signaler.

3. Fundera på ditt CV. Finns det luckor? Har du fasta anställningar som är kortare än två år? Ibland är det bättre att stanna kvar på en arbetsplats och få erfarenhet än att söka nytt för tidigt. Din lojalitet och uthållighet kommer att ifrågasättas.

4. Betygen är viktiga och hänger för det mesta ihop med ett bra personligt brev och ett fint CV. Om betygen dippade något år, ange inte ”hårt festande” som förklaring, även om det är sant.

5. Ange vettiga referenser som inte är äldre än tre år tillbaka. De bästa är chefer som varit eller är din närmaste överordnad. Föräldrar räknas inte!

Välkommen med din ansökan!

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online