fbpx

Så blir du uttagen till intervju

Karriären startar med en intervju

Nyckeln till drömtjänsten är att bli erbjuden en första intervju, det vet alla som söker jobb. Men hur kommer man dit? Vi ställde några frågor till Kristian Holm som är ansvarig för rekryteringar på Zeijersborger & Co och bad honom ge sina bästa tips.

– Vi har mellan 70 och 100 personer som söker till varje tjänst. Ungefär var tionde seriös ansökan leder till en telefonintervju. Av de som sedan väljs ut för en personlig intervju får historiskt var femte en erbjudan  om anställning. Det betyder att chanserna till jobb börjar med en bra ansökan, säger Kristian Holm som sedan några år tillbaka ansvarar för rekryteringsprocessen på byrån.

– Jag blir alltid förväntansfull när vi får in ansökningar och ser alla som potentiella nya medarbetare innan jag har gått igenom handlingarna, säger Kristian.

Först görs en snabbgallring. Ansökningar som inte är kompletta sorterar Kristian bort direkt, oavsett meriter. En seriös kandidat anstränger sig för att få med de handlingar som efterfrågas i annonsen. Därefter läser Kristian det personliga brevet, cv och tittar slutligen på betyg – alltid i den ordningen.

– Om jag inte känner att det personliga brevet fungerar går jag sällan vidare till cv och betygen.

Kvarvarande kandidater läggs sedan i två högar, en för ”intressanta” och en för ”kanske”. Efter att ha gått igenom högarna ett par gånger bestäms slutligen vilka som bjuds in till en första intervju.

5 bästa tipsen på vägen till intervju

1. Lägg tid på ditt personliga brev. Stava rätt, undvik superlativ, krångligt språk och berätta varför du passar för tjänsten utan att skryta. Och glöm inte att ändra brevet när du skickar till olika arbetsgivare ”Jag har alltid drömt om att jobba på Försäkringskassan!” är självmål när man söker till en advokatbyrå.

2. Om du skickar med foto på dig själv så ska det vara neutralt. Lättklätt, partykort och kort med barn och husdjur ger fel signaler.

3. Fundera på ditt CV. Finns det luckor? Har du fasta anställningar som är kortare än två år? Ibland är det bättre att stanna kvar på en arbetsplats och få erfarenhet än att söka nytt för tidigt. Din lojalitet och uthållighet kommer att ifrågasättas.

4. Betygen är viktiga och hänger för det mesta ihop med ett bra personligt brev och ett fint CV. Om betygen dippade något år, ange inte ”hårt festande” som förklaring, även om det är sant.

5. Ange vettiga referenser som inte är äldre än tre år tillbaka. De bästa är chefer som varit eller är din närmaste överordnad. Föräldrar räknas inte!

Välkommen med din ansökan!


Läs mer om att jobba hos oss här »

Vi står på din sida

Zeijersborger & Co är en av Sveriges ledande privatjuridiska advokatbyråer. Våra jurister och advokater står på din sida oavsett om du blivit åtalad eller utsatt för brott, behöver råd vid skilsmässa, vårdnadstvist, LVU, arvskifte eller personskada. Vi är duktiga på diskrimineringsfrågor och driver dina tvister mot myndigheter och försäkringsbolag. Naturligtvis hjälper vi dig att upprätta äktenskapsförord, samboavtal, gåvobrev och testamenten.

Behöver du ett ombud?

Vill du veta om ditt ärende går att driva på juridisk väg? Ring oss och boka en kostnadsfri telefonrådgivning.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas