fbpx

6 tips för hur du undviker åtal för ekonomisk brottslighet

Undvik åtal för ekonomisk brottslighet

Just nu satsar polis och åklagare extra resurser för att utreda personer misstänkta för ekonomisk brottslighet. Som oerfaren småföretagare är det tyvärr ganska lätt att hamna på fel sida lagen. ”Du behöver inte ens vara medveten om att du begått ett eko-brott för att kunna åtalas” säger advokat Peter Zeijersborger. ”Uppsåt, det vill säga att avsiktligt bryta mot lagen, är ofta inte ett nödvändigt krav för att oreda i bokföringen eller slarv med skatten ska leda till straff med böter eller fängelse”.

6 tips för hur du undviker åtal:

1. Om du inte är proffs på bokföring är det bra att anlita ett. Leta efter auktoriserade redovisningskonsulter och revisorer.

2. Var noga med att fakturor och specifikationer till kunder innehåller rätt information, misstag kan stå dig dyrt.

3. Låt aldrig någon annan använda dina företagskonton, du har det yttersta ansvaret för alla betalningar och insättningar oavsett vem som har gjort dem.

4. Håll isär din privata ekonomi och företagets ekonomi. Hopblandning kan leda till stora skattesmällar och åtal.

5. Agera aldrig styrelseledamot eller VD i ett bolag som du inte har full insyn i. Även om du inte är aktiv blir du ansvarig för bolagets verksamhet och i värsta fall utnyttjad som målvakt.

6. Om du blivit kallad på förhör eller delgiven misstanke ska du genast kontakta en advokat som är specialist på ekonomisk brottslighet. Gå inte på förhör utan ombud!


Läs mer om brottmål & offentligt försvar här »

Ställ en fråga till advokaten här »
Boka kostnadsfritt möte med Zeijersborger idag! »

Vi står på din sida

Zeijersborger & Co är en av Sveriges ledande privatjuridiska advokatbyråer. Våra jurister och advokater står på din sida oavsett om du blivit åtalad eller utsatt för brott, behöver råd vid skilsmässa, vårdnadstvist, LVU, arvskifte eller personskada. Vi är duktiga på diskrimineringsfrågor och driver dina tvister mot myndigheter och försäkringsbolag. Naturligtvis hjälper vi dig att upprätta äktenskapsförord, samboavtal, gåvobrev och testamenten.

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas